Lip care post.. или как да се грижим за устните си в студените зимни дни

Днешния пост ще е за нещо което всички ние дамите сме наясно, но е хубаво да си припомняме от време на време. А именно как да предпазим и запазим устните си все така нежни и меки дори и през студените зимни дни. Всъщност необходими са много малко усилия, но пък за сметка на това трябва известно постоянство. 






- Първия основен съвет е да поддържате устните си добре хидратирани през целия ден. За това трябва да използвате подходящия балсам за устни. Не всеки балсам, който се продава е подходящ и би ви защитил или облекчил напуканите устни. ДА, някои от балсамите съдържащи ментово масло например, са чудесни за ексфолиране на устните или за да им придадете този желан "обем", но пък от гледнa точка на хирдатацията НЕ Е най-подходящия продукт. Те изсушават допълнително кожата, като ексфолирайки премахва и естествените масла които отделя тя. В крайна сметка дори може да почуствате още по голяма нужда от хидратация, въпреки че тъкмо сте нанесли уж хидратиращ продукт. 

Ето защо е важно да подберете правилен тип хидратиращ балсам за вас. Изберете най-успокояващия и омекотяващ балсам който може да намерите. Добре е да съдържа някоя от тези съставки: пчелен восък, вазелин, масло от ший, какаово масло, маслото от жожоба или бадемовото също спомагат за добрата хидратация.
- Хубаво е да подбирате балсами със слънцезащита, това допълнително предпазва нежната ни кожа. Не случайно мажем лицето си със слънцезащитни продукти, защо да пропускаме и устните си. 




- Внимавайте с червилата който ползвате. По принцип е добре да нанасяте хидратиращ продукт няколко минути преди да сложите червилото си, за да може те да бъдат меки, хидратирани и съответно нанасянето на продукта е много по-лесно. НО, ако имате наистина сухи и напукани устни избягвайте матовите червила, те допълнително изсушават и без това вече раздразнената ви кожа и могат само да влошат нещата, а няма да изглеждате особено добре с такъв продукт нанесен върху сухите ви устни.



- Друго нещо което не трябва да забравяме е да не облизваме устните си когато сме навън, това ги прави още по уязвими, хидратирайки ги така за кратко можем само да им навредим повече. От друга страна и слюнката заедно със зъбите ни са първия етап от храносмилателния процес и именно тя съдържа от част от въпросните ензими, които спомагат за разграждането на храната, замислете се как, макар и слабо, действа на незащитената кожа на устните. 
- Опитвайте се да дишате през носа, а не през устата. Това е друг момент, който понякога пропускаме. Дишайки през устата отново можем да навредим и изсушим устните си допълнително.



- Съвсем просто, но е много важно и пиенето на достатъчно вода.
- Когато почиствате лицето си не забравяйте да отделите малко време за да почистите добре устните си, добре ги ексфолирайте за да изглеждат и те зашеметяващо добре като самата вас; 
- Друга причина за напуканите ви устни може да липсата на витамини. Витамин B комплекс е чудесен за поддържането на здрава кожа, но по конкретно витамин B2 и витамин B3 наистина имат способността да задържат влагата в кожата.


Какво друго бихте добавили към съветите за грижа за устните ни?
 Знаете ли че понякога дори пастата ни за зъби и другите продукти за орална хигиена може да стимулират това изсушаване на устните. Доста от тях съдържат съставки които са предпоставка за сухите устни.

До скоро!!!



Коментари