Tea tree oil или маслото от чаено дърво! :)

Днешната публикация ще е насочена повече към ползите, които може да извлечем от маслото от чаено дърво. От дълго време този продукт се използва за най-различни цели, а днес ще ви споделя как може да го включим успешно и в нашто ежедневие и разкрасителните ни процедури.
Тъй като той е един добър антибактериален продукт, има и противогъбични и противовирусни свойства, можем да го наречем едно малко съкровище, което може да открием във всяка аптека. Друг негов плюс, е че има и добри имуностимулиращи свойства.
На пазара има много фирми които го предлагат, така че смятам че за всеки ще бъде лесно да се сдобие с бутлика от това малко чудо. Цената му е някъде около 5-6лв.






  • Едно от приложенията (това е начина който аз използвам най-често) на това масло е като антибактериален продукт, за да преборите проблемна кожа или просто да поддържате лицето си свежо и чисто. Смесете в малка бутилка с пулвелизатор, от 6 до 8 капки от маслото в 100 мл дестилирана вода и ще получите един свеж антибактериален спрей за лице. Готовия разтвор аз съхранявам в хладилник.
  • Освен за да почиствате лицето си, разтвора може да използвате за да напръскате възглавниците с него, остава приятен и свеж аромат, а едновременно с това както казах, действа и антибактериално.
  • Един такъв разтвор действа много добре като репелент срещу комари, мухи и всякакви други такива дразнещи ни буболечки. Ако пък имате ухапване от такива, може да сложите малко от маслото от чаено дърво върху пъпчицата. То ще я успокои и ще намали сърбежа.
  • Можете да добавите няколко капки от маслото в чаша с вода и да го използвате като естествен дезинфектант за уста. При лош дъх или леки възпаления на лигавицата. Само имайте предвид, че НЕ ТРЯБВА да го поглъщате.
  • Маслото може да се използва и за инхалации, когато сме хремави и болни.
  • Друг вариант за любителите на дългите релаксиращи вани е да добавят няколко капки във водата. Освен лекия свеж аромат, маслото спомага за отпускане на напрежението в мускулите.
  • Можете да добавите и няколко капки в шампоана си (5-10) и по този начин да се предпазите или спомогнете излекуването си от пърхут или  да успокоите сърбящия скалп. (Нещо което съм чувала, е че някои хора предпазват децата си от въшки използвайки шампоан, в който са сложили  предварително няколко капки от маслото -  тези паразити "не харесват" миризмата му. Маслото от чаено дърво и маслото от лавандула са доказано безопасни за употреба върху деца.)
  • Освен за релаксация във ваната може да го комбинирате със своя масажен лосион. След тежък ден, един масаж на краката например, би се отразил прекрасно на всеки. Маслото ще спомогне за отпускане, премахване на напрежението и релаксиране на мускулатурата.
  • Маслото е чудесно и за дезинфекция на различни помещения, като може да го използвате в ароматична лампа.
Има и доооста други приложения на този чудесен натурален продукт, това са само част от плюсовете, които можем да извлечем от неговата употреба.
Важно е маслото да се използва само външно, а при употреба като дезинфектант за уста, да не се поглъща, защото може до доведе до различни странични ефекти.
До колкото разбрах, не е препоръчителна и употребата му върху деца под 6 месечна възраст.

Надявам се тази публикация ви е била полезна! :) Използвате ли други подобни продукти? Има много естествени, натурални продукти които ни заобикалят, само трябва да се научим да ги забелязваме и как да ги използваме.

Пожелавам ви един прекрасен уикенд..или поне каквото е останало от него :)))!!!


Коментари